dowód
gauspn: Wykaż, że dla każdej liczby całkowitej n liczba n7−n jest podzielna przez 7.
Ja rozpisałem co umiałem, prosze o pomoc.
(n7−n)=n(n6−1)=n(n3−1)(n3+1)=n(n−1)(n2+n−1)(n+1)(n2−n+1)=
19 mar 21:55
Artur z miasta Neptuna:
no i rozpisujesz na 7 przypadków:
1o
n = 0 mod 7
2o
n = 1 mod 7
3o
n = 2 mod 7
.... itd.
7o
n = 6 mod 7
19 mar 21:57
Basia:
to akurat najłatwiej udowodnić indukcyjnie, ale nie wiem czy znasz tę metodę
19 mar 21:58
Artur z miasta Neptuna:
od razu podpowiem ... przypadek 1o załatwia człon 'n', 2o 'n−1', a 7o 'n+1'
pozostałe 4 przypadki załatwiają (n2+n−1) i (n2−n+1)
19 mar 21:58
gauspn: Oczywiście indukcji nie sie nie uczyłem jeszcze. Ale jest dobrze rozpisane? Mam teraz pytanie
co znaczy ten zapis:
1o
n = 0 mod 7
19 mar 22:00
Artur z miasta Neptuna:
n= 0 mod 7 ... oznacza, że n dzielone przez 7 daje resztę '0'
n = 3 mod 7 oznacza, że n dzielone przez7 daje resztę '3'
(możesz to pisać słownie)
19 mar 22:01
Artur z miasta Neptuna:
i uwaga
jeżeli:
n = 2mod 7
to n
2 = 2
2 mod 7 = 4 mod 7

natomiast:
n = 3mod 7
to n
2 = 3
2mod7 = 9 mod7 = (9−7) mod 7 = 2mod 7
19 mar 22:03
Basia:
jak to szkoła średnia to i pojęcie "modulo" obce
po prostu mamy siedem możliwych reszt przy dzieleniu przez 7: 0,1,2,3,4,5,6 czyli
n = 7k lub n = 7k+1 lub n=7k+2 lub n=7k+3 lub n=7k+4 lub n=7k+5 lub n=7k+6
i te przypadki rozpatrujesz (podstawiasz do tej postaci do jakiej doprowadziłeś)
19 mar 22:05
gauspn: aha rozumiej już skąd sie bierze przez co jest podzielne przez co. Ale teraz pytanie jeżeli
rozpisałem juz wszystkie przypadki to jak mam dokończyć dowód?
19 mar 22:06
Basia:
opisowo;
ponieważ w każdym przypadku dostałem liczbę podzielną przez 7 udowodniłem, że n7−n jest
podzielne przez 7 dla każdego n∊N bo innych możliwości nie ma
19 mar 22:09
gauspn: Czyli sprawdzam dla każdego nawiasu, poprawność wpisując 7k, jezeli nie jest prawdziwe, to
sprawdzam dla nastepnego tak?
19 mar 22:09
Eta:
@ Basi
Zastanawiam się jak by ocenili to zadanie gdyby ktoś napisał,że
z małego tw. Fermata
np−n gdzie p −− liczba pierwsza wynika podzielność przez p
zatem 7| n7−n
19 mar 22:10
Basia:
jest prawdziwe w każdym z tych przypadków
trzeba to udowodnić dla każdego przypadku oddzielnie
19 mar 22:12
Basia:
powinni na 6+
19 mar 22:13
gauspn: A metoda indukcji mógl by ktos rozwiązać?
19 mar 22:21
Eta:
Można też tak :
n2+n+1= (n+3)(n−2) +7 i n2−n+1= (n−3)(n+2)+7
n(n−1)(n+1)[(n+3)(n−2)+7]*[(n−3)(n+2)+7]
po wymnożeniu otrzymujemy:
(n−3)(n−2)(n−1)n(n+1)(n+2)(n+3) +7*( ............... )
iloczyn siedmiu kolejnych liczb naturalnych dzieli się przez 7
i pozostały składnik też dzieli się przez 7
zatem ta liczba jest podzielna przez 7
19 mar 22:22
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... na 6+ albo ... a skąd znasz tw. Fermata
19 mar 22:23
Eta:
No znam
19 mar 22:24
gauspn: n2+n+1= (n+3)(n−2) +7 i n2−n+1= (n−3)(n+2)+7
Jak to rozpisałeś?
19 mar 22:25
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... ale skąd

poziom liceum = nie masz prawa znać tw. Fermata
19 mar 22:25
Eta:
Dopisała bym,że od "cioci Wiki "
19 mar 22:26
Basia:
Eta jeszcze niedawno wprawdzie chodziła do szkoły, ale już nie chodzi....
Wygonili ją.............................
19 mar 22:27
Eta:
Jak to jak?

bo po wymnożeniu masz [(n+3)(n−2)+7]=n
2+3n−2n−6+7= n
2+n+1 ( zgadza się ?
19 mar 22:28
Eta:
Echh
Basiu 
.... dowcipnisiu
19 mar 22:30
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... to jako Twój nauczyciel bym powiedział ... skoro coś używasz ... to masz mi to
udowodnić
19 mar 22:31
Eta:
Też tak bym powiedziała
19 mar 22:32
Artur z miasta Neptuna:
no to dawaj Eta ... tw. Fermata ... dowodzik ... już już

masz 30 sekund
19 mar 22:32
Eta:
Gdyby mi tego nie uwzględnili ......... to napisała bym
odwołanie
19 mar 22:34
19 mar 22:36
rumpek:
Eta dokładnie tydzień temu też Cię o to pytałem, czy trzeba dowód robić

przy takim
zadaniu za 5pkt − dlatego lepiej się "zabezpieczać"
19 mar 22:36
gauspn: Eta
Zgadza sie tylko jak na to wpaść? jest jakiś wzór skróconego mnożenia?
19 mar 22:37
Artur z miasta Neptuna:
a pfff ... wikipedia się myli ... masz sama to udowodnić
19 mar 22:38
Eta:
Arturze zważ na mój wiek i daruj .......

( teraz idę na herbatkę
19 mar 22:45
Artur z miasta Neptuna:
Eta ... a to Ty nie jesteś 'wieczna 18−nastka'

łeee
19 mar 22:51
Basia:
metoda indukcji: na życzenie autora postu
1.
dla n =1 n
7−n = 1−1 = 0 = 7*0
2.
Z: n
7−n = 7*k gdzie k∊C
T: (n+1)
7−(n+1) = 7*m gdzie m∊C
dowód:
(n+1)
7 − (n+1) =
| | | | | | | | | | | |
*n7 + | *n6 + | *n5+....+ | *n2 + | *n + | *n0 − n − 1 = |
| | | | | | |
| | | | | | | | | |
n7 + | *n6 + | *n5+....+ | *n2 + | *n + 1 − n −1 = |
| | | | | |
| | | | | | | | | |
(n7−n) + | *n6 + | *n5+....+ | *n2 + | *n = |
| | | | | |
7*k + 7*m
1+7*m
2+.....+7*m
6 =
| | | |
(bo każda liczba postaci | dla i = 1,...6 jest podzielna przez 7, można je ostatecznie |
| | |
policzyć)
= 7(k+m
1+...+m
6) = 7*m gdzie m∊C
bo suma liczb całkowitych jest liczbą całkowitą
c.b.d.o.
19 mar 22:53
19 mar 22:55