ciagi
marcin: wyznacz ciag geometryczny o dodatnim ilorazie wiedzac ze suma 7 pierwszych wyrazow
wynosi 381 ,a1=3
10 kwi 18:46
marek: pomagam
10 kwi 19:07
marek: Sn = a1(1−qn)1−q
10 kwi 19:09
Coma13: Marcin wiesz jak to liczyć
10 kwi 19:25
marcin: nie
10 kwi 19:33
Coma13: dobra, wiec muszę tłumaczyć... najpierw podstaw pod wzór dane Marek napisał wzór
10 kwi 19:36
Coma13: podziel obustronnie przez 3
10 kwi 19:36
Coma13: powinieneś był mieć teraz
1 − q7
127 = −−−−−−−−−−−−
1 − q
10 kwi 19:37
Coma13: bo podstawiając masz
3 * (1 − q7)
381 = −−−−−−−−−−−
1 − q
10 kwi 19:40
Coma13: w każdym razie otrzymasz wielomian....
z postaci
1 − q7
127 = −−−−−−−−−−−−−− //mnożysz obustronnie * (1 − q) czyli usuwasz mianownik
1 − q
Dostaniesz:
127 − 127q = 1 − q7
porządkujesz i otrzymujesz wielomian:
Wx = q7 − 127q + 126 = 0
zauważasz że W1 = 0 tzn ze musisz podzielić wielomian przez dwumian (q−1)
10 kwi 19:45
Coma13: pierwiastkiem jest również q=2
10 kwi 19:49
Coma13: musisz tez zaznaczyć ze q występuje w mianowniku więc 1−q≠0
10 kwi 19:55
marcin: dzięki ale nie łapie tego
10 kwi 19:56