czym to zrobić
kamil: małe pytanko:
czym to zrobić

∫x
3sinx
2dx=
19 mar 21:38
Artur z miasta Neptuna:
jak najbardziej ... przez części
19 mar 21:39
Artur z miasta Neptuna:
gdy masz całkę z iloczynu dwóch funkcji 'z innej parafi' (np. tgx * ln x albo 2x*√x) to
robisz to przez części
19 mar 21:40
Artur z miasta Neptuna:
chwila ... czekaj
19 mar 21:41
Artur z miasta Neptuna:
zrób podstawienie a później przez części
| | 1 | |
∫x3sin (x2) dx = // t = x2 ; dt = 2xdx // = |
| ∫ tsint dt = .... i teraz przez części |
| | 2 | |
... będzie szybciej i łatwiej
19 mar 21:42
19 mar 21:48
kamil: mógłbyś zobaczyć czy tam wyszło? byłbym wdzięczny
19 mar 21:52
kamil:
19 mar 21:57
19 mar 21:59
19 mar 22:00
Artur z miasta Neptuna:
coś namotałeś trochę
19 mar 22:00
kamil: super dzięki,

juz znalazłem błąd 1/2 przed nawiasem i pomyliłem znaki
19 mar 22:03