wykazać
luk20: Wykazać, że dla wszystkich x∊(0,1) zachodzi nierówność:
arcsinx>x
Jak to udowodnić?
19 mar 21:32
Basia:
x∊(0,1) ⇒ arcsinx ∊ (0,π2)
y = arcsinx ⇔ x = siny < y w przedziale (0,πn) ⇒
x < y=arcsinx w przedziale (0,πn)
19 mar 21:36
Artur z miasta Neptuna:
a potrafisz udowodnić, że: dla wszystkich x∊(0,π/2) x>sinx
19 mar 21:37
luk20: I tak nie rozumiem, znaczy to co napisałaś to chyba teoria tylko... a do Artura − nie umiem...
19 mar 21:39
luk20: A mógłbym rozwiązać to obliczając pochodne po jednej i po drugiej stronie?
19 mar 21:48
Artur z miasta Neptuna:
luk ... Ciebie chyba 'pokiełbasiło' to Ty nie wiesz ile to jest pochodna z (1)
19 mar 21:52
Godzio:
f(x) = arcsinx − x
| | 1 | |
f'(x) = |
| − 1 = 0 ⇔ √1 − x2 = 1 ⇔ x = 0, f(0) = 0 |
| | √1 − x2 | |
| | 1 | |
f'(x) > 0 ⇒ |
| > 1 ⇒ √1 − x2 < 1 ⇒ x ∊ (−1,0)U(0,1) |
| | √1 − x2 | |
W tych przedziałach funkcja rośnie, zatem f(x) = arcsinx − x > 0 na (0,1) zatem
arcsinx > x na tym przedziale
19 mar 21:55
luk20: Dzięki Godzio, właśnie o to mi chodziło

A tobie Artur o co chodzi?
19 mar 21:59
Basia:
Artur.............
przecież to szkolny dowód ( sinx < x < tgx w przedziale (0,π2)
19 mar 22:01