o_0
Elizka: Elizka: BŁAGAM ! POMOCYYY
:(
Zad
Kwadrat o boku 16 cm obraca się dokoła prostej zawierającej przekątną kwadratu, tworząc
figurę przestrzenną. Oblicz objętość oraz pole powierzchni całkowitej tej bryły
10 kwi 18:45
marek: Już pomagam
10 kwi 18:48
marek: W wyniku obrotu powstają dwa stożki i wspólnej podstawie
Wysokość jednego stożka jest równa połowie długości przekątnej tego kwadratu tak samo jak
promień podstawy stożka
10 kwi 18:51
Elizka: iiii
10 kwi 18:52
marek: czyli:
r = H = 12 d
d = a P{2}
d = 16√2
r = H = 8√2
10 kwi 18:53
Elizka: Dziękuję Ci bardzo
10 kwi 18:59
marek: objętość powstałej figury to objetość dwóch takich stożków:
Vstożka = 13 * π * H * r2
Vstożka = 13 * π * 8√2 * (8√2)2
Vstożka = 34113π√2
Vfigury = 2 * Vstożka
Vfigury = 2 * 34113π√2
Vfigury = 64823π√2
10 kwi 19:00
marek: Pole powierzchni całkowitej tej figury jest sumą dwóch pól powierzchni bocznych stożka
Pc = 2 * Pbstożek
Pc = 2 * π * r * l l − jest to bok kwadratu
Pc = 2 * π * 8√2 * 16
Pc = 256π√2
10 kwi 19:04