.
Basiak: f(x)=|x2−6x+8|+|x2−6x+5| czy rozbijając to na postać iloczynową moge to zapisac tak
f(x)=|x−2||x−4|+|x−1||x−5|
czy jaki macie pomysł na to zadanie jak rozpisac te moduły
19 mar 21:21
Basiak: podbijam
19 mar 21:26
Saizou : Basiu witaj, niestety Ci nie pomogę bo nie mam takiej wiedzy
19 mar 21:29
Basia:
oczywiście możesz; |a*b| = |a|*|b|
co dalej nie wiem, bo nie wiem co masz zrobić
19 mar 21:32
Basiak: mam to narysować
wiec chyba najprosciej rozbic to na te 4 moduły prawda?
19 mar 21:36
Basia:
moim zdaniem trzeba to porządnie rozpisać:
x∊(−∞, 1> ⇒ obie wartości są ≥0 ⇒
f(x) = x2−6x+8 +x2−6x+5 = 2x2−12x+13
x∊(1;2> ⇒ pierwsza ≥ 0, druga <0
f(x) = x2−6x+8−x2+6x−5 = 3
i tak dalej; potem rysować kawałkami
19 mar 21:43
19 mar 21:48
Saizou : te kropki na czarnym to ta funkcja f(x)=|x−2||x−4|+|x−1||x−5|
19 mar 21:48
Basiak: ok dzięki
Saizou i
Basia
19 mar 22:25