Oblicz kąt w trapezie
mark:

Mam policzyć kąt α. Kąty wewnątrz trapezu wyszły mi 120 i 60 i nadal nie wiem jak do tego
dojść. Już nawet policzyłem przekątną d=x
√3
19 mar 21:17
Dawid: z tw cosinusów

dla tego kąta pomiedzy przekatna a bokiem
19 mar 21:20
Artur z miasta Neptuna:

jako, że δ = δ to γ=β
α = 180 − β − a
a+3β = 180 ⇔ a+β = 180 − 2β
więc:
α = 180 − (180 −2β) = 2β
β = 30
o (co wynika z Twoich wyliczeń)
więc: α = 60
o
19 mar 21:27
Basia:
z tr. BCD (równoramienny) masz kąt DBC = 30 ⇒ kąt DBA = kąt BAC= 30 ⇒
kąt ASB = 120 ⇒ α=60
19 mar 21:30
mark: Dzięki wszystkim za pomoc
19 mar 21:58