logarytmy
bubububu: 1) logx 8 = −3
2) log4 x = −2
wylicz x.
3) log3 19
4) 2log 16 12 − log 16 9
5) log(6+log 12 32 )
wylicz
19 mar 21:15
bubububu: please please help meee..
19 mar 21:24
Beti:
1) x
−3 = 8 → x=...
2) 4
−2 = x → x=...
| | 144 | |
4) = log1/6122 − log1/69 = log1/6 |
| = ...
|
| | 9 | |
| | 1 | |
5) log1/232 = x → ( |
| )x = 32
|
| | 2 | |
2
−x = 2
5
−x = 5
x=−5
= log(6 + (−5)) = log1 = ...
19 mar 21:38
bubububu: właśnie, tylko co jest w tych x... o to chodzi

do tego momenty mam porozwiązywane 1) robi
się 8 do −3 ? 2) ...
4) log 1/6 16 .. ?
19 mar 21:43
bubububu: czy ten x w 1) to −3 ?
19 mar 21:45
bubububu: halooo
19 mar 22:15
bubububu: 
?
19 mar 22:29
19 mar 22:33
bubububu: ok,thx !
19 mar 22:35
bubububu: a 3) trzeba 3 podnieść do 1/9 ?
19 mar 22:36
Beti: | | 1 | |
w 3) trzeba zapisać |
| w postaci potęgi liczby 3:
|
| | 9 | |
i wtedy: 3
x = 3
−2
x=−2
19 mar 22:42
bubububu: tak tak racja! jej w końcu znalazłam zeszyt! wszystko się zgadza, DZIEKI
19 mar 22:44
Beti:
19 mar 22:47