Całka
PuRa: Całka (nie wiem czy można tak przekształcać

)
| | −2 | | −2 | |
∫ |
| dx = ∫ |
| dx |
| | x2− 6x +9 | | (x−3)2 | |
t = x−3
| | −2 | | 2 | | 2 | |
I liczę: |
| t1−2 = 2t−1 = |
| = |
| + C |
| | −1 | | t | | x−3 | |
| | A | | A | |
Bo znalazłam gdzieś taki wzór: |
| => |
| t1−k + C |
| | (ax+b)k | | 1−k | |
Tyle że tutaj mam postać (x−3) więc możliwe że czysty przypadek przesądził o poprawności
wyniku, i jednak przy takiego typu zadaniach tego wzoru stosować nie można...

Prosiła bym o wypowiedzi w tej sprawie
19 mar 21:14
kama: Można,
podstawienie jest dobre
19 mar 21:16
Basia:
można; tylko po co tak komplikować ?
dostajesz
| | 1 | | 1 | | 2 | | 2 | |
−2∫ |
| dt = −2*(− |
| ) + C = |
| +C = |
| +C |
| | t2 | | t | | t | | x−3 | |
19 mar 21:18
pomagacz:
to policzmy teraz pochodną:
| | 2 | | −2 | |
( |
| )' = 2((x − 3)−1)' = 2 * (−1)(x − 3)−2 = |
| |
| | x − 3 | | (x − 3)2 | |
działa?
19 mar 21:19