:(
ELfiątko: MOŻE Ktoś rozwiązać? nie mam pojecia, jak to zrobić...

Jak zmieni się pole powierzchni bocznej stożka, gdy tworzącą zmniejszymy 2 razy , a
promień zwiększymy 6 razy?
10 kwi 18:43
tim: πrl = Pole bocznej na początku
πRL = Pole po zmianie
R = 6r
L = 12l
10 kwi 18:49
Elfiątko: To juz koniec zadania
10 kwi 18:58
tim: Nie

. Podstaw dane R oraz L do podanego wzoru πRL i przyrównaj
πrl oraz πRL
10 kwi 18:59
Elfiątko: Czyli wyjdzie coś takiego :
πrl= π6r1/2l
10 kwi 19:04
tim: | | 1 | |
πRL = π * 6r * |
| l = 3πrl |
| | 2 | |
Pole na początku = πrl
Na końcu 3πrl
Pole powierzchni zwiększy się 3 razy.
10 kwi 19:07