?
wolf: Jak mam tgα= −1, to jak obliczyć kąt? bo coś chyba się zapomniało...
19 mar 21:05
Yorgoos: tzn że alfa jest kątem rozwartym.....
np: alfa = 135
tg(135) = tg(90 + 45) = − ctg 45 = −1
19 mar 21:10
Basia:
a dlaczego nie 315 ?
tgα = −1 ⇔ α= −45+k*180
19 mar 21:12
wolf: Yorgoos czyli to co napisałeś trzeba brać od tyłu? czy jak inaczej dojść?
19 mar 21:13
Yorgoos: tak....jeśli tg alfa jest ujemny to oznacza że kąt alfa musi znajdować się w 2 lub 4 ćwiartce
układu współrzędnych ,,,,,,czyli jest albo rozwart albo wklęsły....
Sprawdzasz dla jakiego kąta tg jest równe 1 i odczytujesz kąt ale ostry....potem tylko 180−
alfa albo 360 − alfa...i problem z głowy
19 mar 21:25