ciąg.g.
RAFAŁ: wyznacz pierwszy wyraz ciągu geometrycznego a1,wiedząc że
q=5 , a7=125
10 kwi 18:35
marek: Pomagam
10 kwi 18:36
marek: Wzór ogólny dla ciągu geometrycznego to:
an = a1 * qn−1
czyli
a7 = a1 * q6 ⇒a1 = a7q6
a1 = 12556
a1 = 12515625
a1 = 1125
10 kwi 18:41
RAFAŁ: nie moge odczytac ?
10 kwi 18:43
kssss....: to jak nie możesz rozczytać to słownie
an = a1 razy q do n minus 1 taki jest ogólny wzór ciągu geometrycznego
jeśli q wynosi 5 i masz wyraz 7 to teraz z tego wzory liczysz ze a7 = a1 razy q do potęgi (6
minus jeden) czyli 5 i teraz wychodzi coś takiego ze 125=a1 razy 5 do potęgi 6 i musisz to
później podzielić stronami przez 5 do 6 potęgi i teraz masz ze 125 podzielić przez 5 do 6
potęgi = a1
i teraz 125 to wiesz ze to 5 do 3 potęgi wiesz ze potęgi kiedy się dzieli to się odejmuje i
wychodzi Ci cos takiego ze a1 = 5 do potęgi minus 3
16 gru 17:13