Definicja
Dawidos88: kiedy prosta nie ma wartości kierunkowej i dlaczego
19 mar 20:40
Jolanta: napisz wzór
19 mar 20:41
Saizou : prosta zawsze ma współczynnik jeżeli jest równy 0 to funkcja jest stała
19 mar 20:41
Dawid: wtedy kiedy jest nachylona do osi oX pod katem 0 stopni
wspolczynik kierunkowy =tg kata nachylenia
19 mar 20:42
Saizou : tg0o=0
19 mar 20:43
Dawid: No

y=tga*x+b wiec tak jak napisałeś wówczas funkcja jest stała
19 mar 20:44
Dawid: No

y=tga*x+b wiec tak jak napisałeś wówczas funkcja jest stała
19 mar 20:45
Tragos: jeszcze należy o prostej postaci np. x = 5, co oczywiście nie jest funkcją
19 mar 20:45
Saizou : ale prosta zawsze ma współczynnik kierunkowy
19 mar 20:45
Saizou : ale prosta zawsze ma współczynnik kierunkowy
19 mar 20:46
Jolanta: a moze chodzi Ci o to kiedy prosta nie ma postaci odcinkowej ?Dlatego chciałam wzór
19 mar 20:46
Dawid: od kiedy x=5 nie jest funkcja?
19 mar 20:46
Dawidos88: nie takie pytanie zadawala nam ostatnio pani z matmy i dlatego pisze
19 mar 20:49
Jolanta: definicja funkcji
19 mar 20:51
kama: Prosta x=5 jest pionowa, więc nie jest funkcją
19 mar 20:53
Jolanta: o Funkcji mówimy,gdy każdemu elementowi ze zbioru X odpowiada jakis element ze zbioru Y
x=5
jednemu x odpowiada nieskończenie wiele y
19 mar 20:54
Dawid: Masz racje

przerpaszam
19 mar 20:55
Jolanta:
19 mar 20:57
Saizou : a w tedy współczynnik nie był by równy 1? bo y=ax y=1*5 y=5
19 mar 21:01
Saizou :
19 mar 21:05
Wojtek: ale y=5 to nie to samo co x=5
19 mar 21:07
Piotrek: "o Funkcji mówimy,gdy każdemu elementowi ze zbioru X odpowiada jakis element ze zbioru Y x=5
jednemu x odpowiada nieskończenie wiele y"
19 mar 21:08
Saizou : fakt? moja głupota nie zna granic
19 mar 21:09
Basia:
tu było pytanie o prostą, a nie o funkcję liniową
żadna prosta prostopadła do osi OX nie ma współczynnika kierunkowego
bo tg90o nie istnieje
równanie takiej prostej ma postać x=a
oczywiście taka prosta nie jest wykresem funkcji liniowej
19 mar 21:09
Tragos:
19 mar 21:11