matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Zbadaj monotoniczność ciągu
ysiulec:
Mam taki dziwny ale ładny przykład
Zbadaj monotoniczność ciągu:
n
2
−1
a
n
=
3
No to badam znak różnicy a
n+1
−a
n
:
(n+1)
2
−1
n
2
+2n
a
n+1
=
=
3
3
n
2
+2n
(n
2
−1)
2n+1
a
n+1
−a
n
=
−
=
3
3
3
Rosnący, yup?
19 mar 20:37
Beti:
tak, rosnący
19 mar 20:40
ysiulec:
Dziękuję
19 mar 20:45