Funkcje trygonometryczne
Tadzik: Dlaczego tg(−x) = −tg(x), a cot(−x) = cot(x)

Jak się to sprawdza ?
19 mar 20:35
Artur z miasta Neptuna:
| | sin (−x) | | −sin x | |
tg(−x) = |
| = |
| = − tg(x) |
| | cos (−x) | | cos x | |
19 mar 20:36
Tadzik: kurde ale mi wyjasniles

a skad cos(−x) = cos x

?
19 mar 21:04
Tragos: popatrz na wykres cosinusa, jest symetryczny względem osi OY
19 mar 21:05
Artur z miasta Neptuna:
Tadzik −− jeżeli nie znasz wykresów funkcji trygonometrycznych, to nie mamy o czym mówić
to że sinus jest nieparzystą funkcją, a cosinus parzystą ... winny wiedzieć dzieci w
podstawówce
19 mar 21:08
Tadzik: za dużo od dzieci wymagasz

Dzięki już kumam
19 mar 21:17
Mila: ctg(−x) =−ctgx to jest funkcja nieparzysta.
19 mar 21:21