Obliczanie sumy ciągu geometrycznego
ziemo: Oblicz sumę sześciu początkowych wyrazów (niemonotonicznego) ciągu geometrycznego, jeżeli:
a5=−8, a8a6= 4. Czy jest to ciąg monotoniczny?
19 mar 20:31
Beti: a
5=−8
| | a8 | |
ale |
| = 4  |
| | ? | |
19 mar 20:34
ziemo: przez a6
19 mar 20:39
asdf: a
5 = −8
q
2 = 4
q = 2 lub q = − 2
można podpowiedź?
19 mar 20:44
Beti:
a
8 = a
6*q
2
z obu tych warunków mam: a
6*q
2 = 4a
6 /:a
6
q
2 = 4
q=−2 lub q=2 − ta odpada, bo ciąg jest
niemonotoniczny.
ALe, ale − jakiś dziwoląg z tego zad.. Najpierw piszesz, że ciąg jest niemonotoniczny, a potem
stawiasz pytanie: "czy jest to ciąg monotoniczny?" −
to jak w końcu jest?
19 mar 20:46
ziemo: W sensie

?
19 mar 20:47
ziemo: Beti: takie miałem na sprawdzianie
19 mar 20:47
ziemo: a a1 moge prosić?
19 mar 20:49
Beti: no dobra... zignoruję to pytanie na końcu.
a
5 = a
1*q
4
−8 = a
1*(−2)
4
−8 = a
1*16 /:16
| | 1−q6 | |
no i teraz suma: S6 = a1* |
| |
| | 1−q | |
19 mar 21:54