rozwiaz rownanie
wicek: x+43−x = − 13
wyjdzie 94 ?
19 mar 20:05
wicek: − znaczy sie
19 mar 20:09
pomagacz:
na krzyż:
a * d = b * c
19 mar 20:10
pomagacz:
a wynik jest zły
19 mar 20:10
wicek: a jak robiłem jak nie na krzyż ? ehh .. japierdziele

/ robiłem na krzyz
19 mar 20:12
wicek: dobra widze blad
19 mar 20:12
Saizou : możesz to z proporcji lub z usuwania mianowników, a ci pokażę sposób z usuwaniem mianowników
| x+4 | | 1 | |
| =− |
| mnożymy obustronnie przez 3
|
| 3−x | | 3 | |
| | x+4 | |
3* |
| =−1 mnożymy obustronnie przez 3−x
|
| | 3−x | |
3*(x+4)=−1(3−x)
3x+12=−3+x
2x=−15
x=−7,5
19 mar 20:13
wicek: wyjdzie − 7/4 ?
19 mar 20:13
wicek: boze jak ja to licze..
19 mar 20:14
wicek: a z proporcji

bo licze 3 razy i ja juz glupieje.. nie wiem co jest ze mna...
19 mar 20:16
Saizou : −3+x=3x+12
−2x=15
x=−7,5
19 mar 20:18
pomagacz:
3(x + 4) = −(3 − x)
3x + 12 = −3 + x
2x = −15
x = ...
19 mar 20:19
wicek: a ja robiłem
−3(x+4) = −1(3−x)
−3x−12 = −3 +x
−3x − 12 + 3 − x
−4x − 9 ... ehh ... nie wiem
19 mar 20:22
wicek: a co z tym minusem sie dzieje przez tą 1/3

? jak on sie odwoluje...
19 mar 20:22
Saizou : | | 1 | | −1 | | 1 | |
a dlaczego minus w 2 miejscach − |
| to albo |
| lub |
| |
| | 3 | | 3 | | −3 | |
19 mar 20:23
wicek: rozumiem.. myślałem , że zawsze on w dwóch jest...
19 mar 20:29
19 mar 20:30
pomagacz:
to źle zrobiłeś, to tak jakby równanie wyglądało tak:
a to jest co innego, jak masz jednego minusa, to dodajesz go albo do licznika albo do
mianownika
19 mar 20:30
wicek: bardzo dziękuję, dobrze,że mogę tu liczyć na pomoc
19 mar 20:34