a) Wyznacz punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych.
domi: f(x)=2x
2 + 5x − 3
a) Wyznacz punkty przecięcia wykresu funkcji z osiami układu współrzędnych.
b) Oblicz współrzędne wierzchołka paraboli.
c) Narysuj wykres funkcji f.
d) Odczytaj z wykresu rozwiązanie nierówności f (x) < 0.
Proszę pomóżcie zróbcie i wytłumaczcie

!
Z góry dziękuję
19 mar 20:03
domi: ejj noo kto by pomógł

19 mar 20:07
asdf: a)
przecięcie się z osią X:
2x
2 + 5x − 3 = 0
Δ = .......
x
1 = .........
x
2 = .........
przecięcie się z osią Y:
f(0) = ....
f(0) = −3
b)
Współrzędne wierzchołka:
| | −b | | x1 + x2 | |
p = |
| albo p = |
| |
| | 2a | | 2 | |
a > 0 więc ramiona w górę
19 mar 20:07
domi: aaaaaaaaaaa okej

chyba teraz sobie poradzę

dzięki
19 mar 20:13
asdf:
19 mar 20:14
domi: Δ=7
x1= − 1 1/4
x2= − 7/8
19 mar 20:21
domi: a ja nie wiem już sie pogubiłam
19 mar 20:25
asdf: gdzie?
19 mar 20:28
domi: w tym z przeciem osi y
19 mar 20:29
domi: bo wspolrzedne wierzchołka wychodza mi takie same jak punkty przeciecia wykresu
19 mar 20:32
domi: kto pomoże
19 mar 20:55
gooosiaczk: F(x)=1/2X to ma byc JEdna trzecia
28 maj 16:07