Geometria -Trapez
luna: Prosze o pomoc !Oblicz pole trapezu ,mające dane długości podstaw a,b,c,d i długości ramion
c,d.
a)a=15cm
b=3cm
c=d=5cm
19 mar 19:59
Jolanta: wzór na pole trapezu
19 mar 20:01
domi: P= a + b / 2 * h
19 mar 20:06
luna: P=a+b2
p=15+92
19 mar 20:07
domi: ale jeszcze razy h, czyli 5cm
19 mar 20:08
Basia:
h ≠ 5
c=d=5 to ramiona trapezu
19 mar 20:10
domi: a skad to 9 masz

?
19 mar 20:10
Dawid: a dlaczego uważasz że h=5 hmm?
19 mar 20:10
domi: P = 9*h
19 mar 20:11
domi: sorki tatmo sie pomyliłam, robię kilka zadań
19 mar 20:11
luna: nie ma 9 jest 3 żle wpisane
w tresci podane jest c=d=5
19 mar 20:12
Dawid: Pitagoras by sie załamał
19 mar 20:12
domi: 15+3 /2 * h = 18/2 *h = 9*h
a=15
b=3
c i d = 5
19 mar 20:12
luna: spokojnie 15+32*h
19 mar 20:13
Dawid: No ale H chyba pasuje wyliczyc co? xd
19 mar 20:14
luna: no załamał by sie jakby miał korzystać z komputera
19 mar 20:14
Piotrek: Podam wyślę Ci skan rozwiązania. Nie chce mi się tu wklepywać. Masz jakiegoś e−maila?
19 mar 20:16
luna: ]
19 mar 20:16
luna: ]
19 mar 20:16
Piotrek: Co ja napisałem

Zmęczenie
19 mar 20:17
Piotrek: wczoraj się nad tym głowiłem, zbiór Kurczaba zakres podstawowy?
19 mar 20:18
Dawid: Nad czym nad tym? Zadania z gimnazjum?
19 mar 20:18
Piotrek: Tak, nad zadaniami z gimnazjum.
19 mar 20:19
Piotrek: To jest jeden podpunkt. W pozostałych są różne długości ramion
19 mar 20:20
luna: dobrze spokojnie więc 15+32*h i 182 i to
19 mar 20:22
Piotrek: Nad zadaniami z gimnazjum w zbiorze do liceum.
19 mar 20:25
Dawid: Niektóre dużo się nie różnią
19 mar 20:27
Piotrek: 15+9/2*4=48
4 to wysokość obliczona z Pitagorasa
19 mar 20:31
Jolanta:

15−3=12
x=12:2=6
x
2+h
2=5
2
6
2+h
2=25
36+h
2=25 ludzie h ujemne wychodzi
19 mar 20:33
asdf: h
2 + 36 = 25
według mnie coś źle podałeś bo z jakiegoś tam twierdzenia to a + b > c, a tak nie jest

h <
0
19 mar 20:36
Piotrek: Luna sprawdź czy w b nie powinno być 9. Daję głowę że powinno
19 mar 20:37
luna: sprawdzilam tak b=9
19 mar 20:45
asdf: 9 + h2 = 25
założenie: h > 0
h = 4
19 mar 20:46
luna: i wszystko gra
19 mar 20:47