Całka
rupert: | | 4x+1 | |
Mam taką całkę ∫ |
| dx rozbijam na dwie |
| | √(x2+8x+18) | |
| | 2x+8 | | | |
2[∫ |
| oraz ∫ |
| ] wynik pierwszej to |
| | √(x2+8x+18) | | √(x2+8x+18) | |
4
√(x2+8x+18)+C a jak policzyć tą drugą, żeby pasowała do wzoru, bo wychodzi mi coś takiego
| | 15 | | 1 | |
2* − |
| ∫ |
| i nie wiem co można tu dalej zrobić, ma ktoś pomysł? |
| | 2 | | √(x+4)2+2 | |
19 mar 19:58
Basia:
1. 4x+1 = 2(2x+8) − 15 więc w drugiej nie ma ułamka −
152 tylko samo −15
2.
| | (x+4)2 | |
x2+8x+18 = (x+4)2 + 2 = 2*[ |
| + 1 ] = |
| | 2 | |
i podstawienie
19 mar 20:06
rupert: hmm.. coś mi tu nie gra, bo w sumie z jakiego tutaj wzoru skorzystać? w odpowiedziach jest
arcsin a tutaj mamy + w mianowniku
19 mar 20:31
rupert: nie rozpisałby ktoś tego dalej?
20 mar 11:18
Artur z miasta Neptuna:
rupert:
| | 1 | |
∫ |
| dx = arcsin x + c   |
| | √1+ x2 | |
20 mar 11:27
rupert: | | 1 | | x | |
A no chyba że bo ja znam tylko taki wzorek ∫ |
| dx = arcsin |
| + C |
| | √k−x2 | | √k | |
20 mar 11:42
Artur z miasta Neptuna:
aaajjj sorki ... to co podałem to jest 'arcus sinus hiperboliczny'
20 mar 11:44
rupert: to widzę że mi pomagasz
20 mar 11:45
Artur z miasta Neptuna:
cichaj

problem w tym ... że całka z czegoś takiego właśnie zawiera w sobie sinh
−1
więc sprawdź, czy na 10000000000% tak wygląda ten przykład
20 mar 11:57
rupert: | | 4x+1 | |
Cała całka wygląda tak: ∫ |
| dx |
| | √x2+8x+18 | |
20 mar 12:08
20 mar 12:10
rupert: Czyli wychodzi na to, że ten wzór co podałeś jest słuszny, czyli gdyby był minus w mianowniku
to można wtedy stosować wzór na arcsin x
20 mar 12:17
Artur z miasta Neptuna:
jak najbardziej:
| | 1 | |
∫ |
| dx = arcsin x = sin−1x |
| | √1−x2 | |
| | 1 | |
∫ |
| dx = arcsinh x = sinh−1x |
| | √1+x2 | |
20 mar 12:22