zadania maturalne
muchacita: nie umiem
| | 5 | |
1.zbiorem rozwiązań nierówności |
| ≥1 |
| | x | |
2.Środkowe w trójkącie ABC przecinają się w punkcie P odległym od wierzchołka A o 6 cm. Wobec
tego środkowa poprowadzona na bok BC ma długość ?
| | 4−6√3 | |
3.Liczbę |
| można przedstawic w postaci |
| | −2 | |
A.−2−6
√3 B.−2−3
√3 C.−4+3
√3 D.−2+3
√3
4. Poparcie dla partii ,,RADYKALNI'' w kwietniu było równe 24%. W maju poparcie dla tej partii
wyniosło 27%. Zatem poparcie dla partii ,,RADYKALNI'' wzroslo o ?
5. Wielokat, którego liczba pzrekątnych jest równa liczbie jego boków to:
A pięciokąt B sześciokąt C siedmiokąt D ośmiokąt
Bardzo proszę o pomoc i wytłumaczenie jak to rozwiązać
19 mar 19:58
Jolanta: | | n(n−3) | |
k= |
| k ilośc przekatnych n ilośc wierzchołków |
| | 2 | |
4) nie masz pytania o ile procent czyli mozesz policzyć o ile punktów procentowych sie zmieniło
27%−24%=3%
19 mar 20:12
muchacita: o ile procen poparcie wzroslo odpowiedz jest ze o 12.5 %
19 mar 20:15
Saizou : zadanie 5
2n=n(n−3)
2=n−3
n=5
19 mar 20:17
pomagacz:
1.
przykład:
2x ≤ 1
2.
Najważniejszy rysunek, później z górki

3.
4.
kwiecień − 24%
maj − 27%
0.24 − 100%
0.27 − x
5.
poszukaj, po lewej masz rozdziały, może będzie wzór na ilość przekątnych w zależności od ilości
boków
19 mar 20:18
Beti:
| | 4−6√3 | | 4 | | −6√3 | |
3. |
| = |
| + |
| = −2 + 3√3 → odp. D.
|
| | −2 | | −2 | | −2 | |
x(5−x) ≥ 0
m. zer.: x=0; x=5 → teraz parabolka i z niej odczytujesz rozwiązanie:
x ε (0,5>
19 mar 20:18
Jolanta: odp do 4 poparcie zmieniło sie o 3punkty procventowe
3) rozbij na dwa ułamki
| | −2x+4 | | −2x | | 4 | | −1 | | 1 | |
np |
| = |
| + |
| = |
| + |
| |
| | 8 | | 8 | | 8 | | 4x | | 2 | |
mozna powidziec ,ze wyciagamy przed nawias częśc wspólna i skracamy
| −2x+4 | | 2(−x+2) | | −x+2 | | −1 | | 1 | |
| = |
| = |
| = |
| x+ |
| |
| 8 | | 8 | | 4 | | 4 | | 2 | |
19 mar 20:19
asdf: 5 a
19 mar 20:22
Jolanta: Jeżeli pytasz o ile procent cos jest wieksze to w mianowniku dajesz mniejszy procent
−−−−−−−−−−−−−−−−−−cos jest mniejsze to w mianowniku dajesz wiekszy procent
w liczniku zawsze jest różnica
| | 27%−24% | | 3 | | 100 | |
|
| *100%= |
| *100%= |
| %=12,5% |
| | 24% | | 24 | | 8 | |
19 mar 20:24