matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Sprawdź tożsamość
ola:
sin
4
x
tg
2
x − sin
2
x =
cos
2
x
19 mar 19:53
Dawid:
Pewno wiele sposobow. Np. tg
2
x−sin
2
x=tg
2
xsin
2
x tg
2
x=sin
2
x(tg
2
x+1)
sin
2
x
cos
2
x
sin
2
x
=
+1 skracasz do wspolnego mianownika i wychodzi
sin
2
x
cos
2
x
19 mar 19:58
Jolanta:
sin
2
x
sin
2
x−sin
2
x*cos
x
sin
2
x(1−cos
2
x)
L=
−sin
2
x=
=
=
cos
2
x
cos
x
cos
2
x
sin
2
x*sin
2
x
sin
4
x
=
cos
2
x
cos
2
x
19 mar 20:00
Ted:
cosx≠0 ...
sin
2
x
cos
2
x−sin
2
xcos
2
x=sin
4
x
cos
2
x
sin
4
x+sin
2
xcos
2
x−sin
2
x=0 sin
2
x(sin
2
x+cos
2
x−1)=0 0=0
19 mar 20:06