Ciągi liczbowe
Ms.Ocean: Mam takie zadanie z ciągów
Dany jest ciąg o wyrazie ogólnym
5
a= −−−−−−−−−−−
2 n+1
sprawdź, że ten ciąg jest geometryczny i znahdź taką liczbę x, że ciąg (a2,a4,x) jest
ciągiem arytmetycznym
10 kwi 18:15
kaz: an+1/an=q
a42=a2*x
10 kwi 18:22
kaz: sorry pomyłka
2a4=a2+x
10 kwi 18:24
Ms.Ocean: no i co w związku z tym ? bo nie bardzo wiem
10 kwi 18:25
kaz: ano to,ze q=1/2 i
a1=5/4
10 kwi 18:30
Ms.Ocean: ale to jest zadanie maturalne i jak ja mam to napisać żeby było jaśnie i klarownie,
apozatym i tak to jest ta 1 cześć a ta druga z tym "x" ?
10 kwi 18:34
kaz: 2a4=a2+x→x=2a4−a2
a2=a1*q=5/4*1/2=5/8
a4=a1*q4−1=5/4*(1/2)3=5/32
10 kwi 18:39