matematykaszkolna.pl
a: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=3x2 -x+4 oraz punkt M=(1,6) należący do wykresu funkcji. Wyznacz wspólczynnik keireunkowy prostej y=ax+b, któa z wykresem funckji ma dokładnie jeden unkt wspólny - punkt M.
10 maj 17:46
-_-: jeśli nie masz określonej dziedziny, to niestety ale funkcja liniowa przecinając jedno ramię funkcji kwadratowej kiedyś i do 2 ramienia dotrze.
10 maj 18:51
ewelina: Ale 'jeden punkt wspólny' to oznacza, że jest to punkt styczności.. ale nie wiem, jak to zrobić emotikonka
10 maj 18:54
Edward: nie wiem czy dobrze, bo my mieliśmy tylko zarys pochodnych w szkole i na dodatek wtedy chorowałem ale zrobiłem to tak: f(x) = 3x2-x+4 f'(x)= 6x-1 dla x = 1 f'(x) = 5 wiemy już, że a = 5 teraz y=ax+b podstawiamy wsp. M i a 6=5+b z tego b = 1 i mamy y=5x+1
11 maj 14:53
pvl: a po co robić to z pochodnej? prosta ma wzór ogólny y=ax + b . mając punkt M(1,6) pozbywasz się jednej niewiadomej 6 = a + b czyli b = 6 - a. wzor ogolny tej prostej to y = ax + 6 - a teraz podstawiasz to do równania na funkcję kwadratową: y = 3x2 - x + 4 (za y dajesz to co wyżej). I skoro ma być jeden punkt wspólny to DELTA w równaniu musi równać się 0.
17 maj 12:59