a: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=3x2 -x+4 oraz punkt M=(1,6) należący do wykresu
funkcji. Wyznacz wspólczynnik keireunkowy prostej y=ax+b, któa z wykresem funckji ma
dokładnie jeden unkt wspólny - punkt M.
10 maj 17:46
-_-: jeśli nie masz określonej dziedziny, to niestety ale funkcja liniowa przecinając jedno
ramię funkcji kwadratowej kiedyś i do 2 ramienia dotrze.
10 maj 18:51
ewelina: Ale 'jeden punkt wspólny' to oznacza, że jest to punkt styczności.. ale nie wiem, jak to
zrobić
10 maj 18:54
Edward: nie wiem czy dobrze, bo my mieliśmy tylko zarys pochodnych w szkole i na dodatek wtedy
chorowałem ale zrobiłem to tak:
f(x) = 3x2-x+4
f'(x)= 6x-1
dla x = 1
f'(x) = 5
wiemy już, że a = 5
teraz y=ax+b
podstawiamy wsp. M i a
6=5+b
z tego b = 1
i mamy y=5x+1
11 maj 14:53
pvl: a po co robić to z pochodnej?
prosta ma wzór ogólny y=ax + b . mając punkt M(1,6) pozbywasz się jednej niewiadomej 6 =
a + b czyli b = 6 - a. wzor ogolny tej prostej to y = ax + 6 - a
teraz podstawiasz to do równania na funkcję kwadratową: y = 3x2 - x + 4 (za y dajesz to
co wyżej).
I skoro ma być jeden punkt wspólny to DELTA w równaniu musi równać się 0.
17 maj 12:59