wykazywanie
franciszek: wykazać, że ∃ x,y>0 dla którego zachodzi
3√x3+y32≥
x+y2.
Pomożecie mi z tym?
19 mar 19:53
Basia:
no istnieją np. x=y=1 albo x=y=0 albo x=y=2
L = 3√1+12 = 3√1 = 1
P = 1+12 = 1
L ≥ P
na pewno użyłeś dobrego kwantyfikatora ? ( ∃ oznacza istnieje (istnieją) )
19 mar 19:58
franciszek: Tak kwantyfikator jest dorby bo to jest V
19 mar 20:44
franciszek: więc jakaś pomoc jeszcze? na ogólną metode a nie podstawienie?
19 mar 20:57
franciszek: help
19 mar 21:31
Artur z miasta Neptuna:
skoro ma być kwantyfikator 'istnieje' to już Basia Ci napisała wszystko co miałeś zrobić ...
podać konkretną parę (x,y) dla której jest to prawdą
natomiast, jeżeli miał być kwantyfikator 'dla każdej' to wtedy pary (x,y) to musisz to
udowodnić/wykazać
19 mar 21:34
Eta:
x,y >0
Podnosząc obydwie strony do potęgi trzeciej
4x
3+4y
3≥ x
3+3x
2y+3xy
2+y
3
3x
3+3y
3−3x
2y−3xy
2≥0 /:3
x
3−x
2y−xy
2+y
3 ≥0
x
2(x−y) −y
2(x−y) ≥0
(x−y)(x
2−y
2)≥0
(x−y)(x−y)(x+y)≥0
(x−y)
2(x+y) ≥0 −−− zawsze zachodzi bo w założeniu x, y>0
c.n.u
19 mar 21:41
franciszek: jest kwantyfikator V wiec (chyba) dobrze napisałem nie?

czyli w tym wypadku wystarczy podać konkretny przykład?
19 mar 21:41
franciszek: Eta jesteś wielki/a
19 mar 21:42
Artur z miasta Neptuna:
chyba jednak źle
19 mar 21:42