boki trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 2. znajdz dlugosc
poeu97: boki trojkata prostokatnego tworza ciag arytmetyczny o roznicy 2. znajdz dlugosc bokow
19 mar 19:46
Dawid: przyprostokatne: x i x+2 a przeciwprostokatna x+4. Tw pitagorasa
19 mar 19:48
asdf: r = 2
a = a
1
b = a
1 + r
c = a
1 + 2r
a
2 + b
2 = c
2
a
12 + (a
1 + 2)
2 = (a
1 + 4)
2
a
12 + a
12 + 2a
1 + 4 = a
12 + 8a
1 + 16
a
12 − 6a
1 − 12 = 0
Δ = 36 + 48
Δ = 84
Δ = 2
√21
| | 6 + 2√21 | |
x1 = |
| = 3 + √21 |
| | 2 | |
x
2 = 3 −
√21 <<<<< odpada bo jest ujemne
a
1 = 3 +
√21
a
2 = 5 +
√21
a
3 = 7 +
√21
pasuje z odpowiedzią?
19 mar 19:55
asdf: kurde, błąd policze od nowa..
19 mar 20:00
asdf: a
12 + (a
1 + 2)
2 = (a
1 + 4)
2
a
12 + a
12 + 4a
1 + 4 = a
12 + 8a
1 + 16
a
12 − 4a
1 − 12 = 0
Δ = 16 + 48
Δ = 64
| | 4 − 8 | |
x2 = |
| = −2 < odpada |
| | 2 | |
a
1 = 6
a
2 = 8
a
3 = 10
teraz jest dobrze
19 mar 20:02