poziom podst, funkcje
Roz: funkcje, liceum, poziom podstawowy
Funkcja f każdej liczbie naturalnej dwucyfrowej przyporządkowuje sumę cyfr tej liczby
pomniejszoną o 5. Ile miejsc zerowych ma ta funkcja?
19 mar 19:31
jan: f(ab)=a+b−5
gdzie ab to odpowiednia cyfra jednosci i dziesiatek. Liczba dwucyfrowa więc a≥1 a b>0
f(ab)=0 a wiec a+b−5=0 a więc a+b=5
Takie liczby to: a=1 i b=4
a=2 i b=3
a=3 i b=2
a=4 b= 1
a=5 i b =0
funkcja ma 5 miejsc zerowych
19 mar 19:35
Saizou : aby było miejsce zerowe suma cyfr musi być równa 5
19 mar 19:35
Saizou : zapomniałeś 14,
19 mar 19:37
Saizou : przepraszam nie zauważyłem zapisu pierwszej liczby
19 mar 19:38
Roz: dziękuję bardzo za wytłumaczenie
19 mar 19:45