logarytmy ... pomocy
Mona: Oblicz. Proszę o jakieś wskazówki
log
12 16 = ?
| | 1 | |
log3√3 |
| = log3√3 3−2 = i co dalej? |
| | 9 | |
19 mar 19:27
jan: nie bardzo wiem w drugim co jest argumentem a co wyrazem wolnym proszę napisz z nawiasami a w
pierwszym logu{1}[2}(16)=−log2(16)=−4
19 mar 19:30
jan: log12(16)=−log2(16)=−4
19 mar 19:31
Mona: log3√3(19)
19 mar 19:32
Beti: log
3√33
−2 = x → (3
√3)
x = 3
−2
(3
3/2)
x = 3
−2
3
(3/2)x = 3
−2
19 mar 19:37
jan: | | 1 | | −2 | |
czyli √3 jest potega 3? Jak tak to: |
| log3(3−2)= |
| |
| | √3 | | √3 | |
19 mar 19:38
Mona: może tak bedzie czytelniej: log
3√3 19
19 = 3
−2
ale co zrobić z tym pierwiastkiem
19 mar 19:39
jan: Jak tak jak napisałaś to tak jak Beti zrobiła

3
√3=3
32
19 mar 19:41
Mona: no to już wiem

dzięki Wam bardzo za pomoc
19 mar 19:41