wzor ogolny ciagu geometrycznnego
kazikmal: Wyznacz wzór ogólny ciągu geometrycznego, znajac sume Sn jego początkowych wyrazow
a)
Sn = 2n+1 − 2
b)
Sn = 3(2n−1)
c)
Sn = 2(3n−1)
prosze wytlumaczcie mi jak to zrobic bo mam sprawdzian jutro
19 mar 19:20
kazikmal: nikt z was nie lubi ciągów?
19 mar 19:33
Święty: a) S
1=a
1=2
a
2=S
2−S
1=4
a
n=2
n 
W dalszych podpunktach identycznie
19 mar 19:37
kazikmal: poprosilem jeszcze o wytlumaczenie...
19 mar 19:40
Mila: s1=a1=21+1−2=2
S2=a1+a2 suma 1 i 2 wyrazu
S2= 22+1−2 z podanego wzoru
podstawiasz to znane i obliczasz a2
19 mar 21:30
Mila: s1=a1=21+1−2=2
S2=a1+a2 suma 1 i 2 wyrazu
S2= 22+1−2 z podanego wzoru
podstawiasz to znane i obliczasz a2
19 mar 21:30