zadania z ciagow
p o m o c y: 1) Liczby: 0,(9) ; cos450 ;1/2sin450
sa pierwszym, drugiem i czwartym wyrazem ciagu geometrycznego (bn). Oblicz sume
pierwszych dziesieciu wyrazow ciagu (bn). Wynik podaj w postaci ulamka o calkowitym
mianowniku.
2) Za trzy ksiazki ktorych ceny tworza ciag geometryczny zaplacono 114zl. Za najdrozsza i
najtansza ksiazke zaplacono o 42 zl wiecej niz za pozostala. Oblicz cene kazdej
ksiazki.
3) Pracownicy pewnej firmy rozpoczeli jesienia wykladanie kafelkami dna budowanego
basenu. Pierwszego dnia ulozyli 60 m2 kafelkow. Z powodu coraz krotszego dnia kazdego
nastepnego dnia ukladali o 2m2 kafelkow mniej niz poprzednio. W ciagu ilu dni
zakonczyli prace, jezeli dno basenu bylo prostokatne o wymiarach 12m x 50m ?
10 kwi 17:59
tim:
EX.2
X + Y + Z = 114
X + Z = 42 + Y
10 kwi 18:04
Coma13: EX. 1
a1 = 1
q= a2a1 = √22
S=a1 * 1−qn1−q
10 kwi 18:13
tim: EX. 3
a
n = a
1 + (n − 1)r
a
1 = 60
r = −2
S
n = 12 * 50
Podstaw do wzoru ogólnego i oblicz n.
10 kwi 18:15
Coma13: Tim zobacz tutaj...
13424
10 kwi 18:17
10 kwi 18:20
tim: Tak, czytałem.. myślałem, że spadne z krzesła

2
√2 jako całkowitą xD
10 kwi 18:21
Coma13: jakby komuś się udało to powinni wprowadzić nagrodę Nobla z matematyki i od razu
przyznać temu człowiekowi co zapisał ta całkowitą liczbę...
10 kwi 18:24
tim: Nie ma Nobla z matmy

ew. nagrodę Abela
10 kwi 18:26
Coma13: no dobra...ale zróbmy coś z tym zadaniem żeby Windows nie mówił że nic nie umiemy....
może nam się uda to zapisać w jakiś inny sposób?
10 kwi 18:27
Coma13: [do autora postu] w zadaniu trzecim z równania kwadratowego dostaniesz 2 odpowiedzi ale
tylko jedna jest dobra...weź pod uwagę to że robotnicy nie mogą założyć ujemnej liczby
płytek żadnego dnia...
10 kwi 18:39
p o m o c y: a w tym 1 , skad sie wzielo a1 = 1 te q?
10 kwi 18:43
Coma13: 1/3 = 0,(3)
3* 1/3 = 0,(9) ale wiesz ze 3* 1/3 = 1...?

q=a
2/a
1=a
3/a
2 − g jest stałą wartością dla ciągu określa w jaki sposób sąsiednie
wyrazy zależą od siebie
10 kwi 18:50
p o m o c y: jakie wyjda wyniki w 2? wyszlo mi ze Y = 36 , a dalej juz nie wiem jak to obliczyc.
10 kwi 18:54
Coma13: Y/X = Z/Y − warunek z ciągu geometrycznego
X + Y + Z = 114
X + Z = 42 + Y
układ równań...
10 kwi 18:57
p o m o c y: no tak , z ukladu wyliczylam y= 36 i co dalej?
10 kwi 19:02
Coma13: X + Z = 42 + 36 = 78
36/X = Z/36 ⇒ XZ = 362 a X+Z=78
10 kwi 19:05
Coma13: musisz wykorzystac warunek z ciągu.... a2/a1 = a3/a2 = a4/ a3=...itd
10 kwi 19:06
Coma13: reszta jest dla Ciebie dasz rade
10 kwi 19:08
p o m o c y: dobra nic juz nie rozumiem, a w 3 dlaczego delta wychodzi ujemna i dalej ani rusz....
albo znowu cos zle robie : /
10 kwi 19:09
p o m o c y: dobra nic juz nie rozumiem, a w 3 dlaczego delta wychodzi ujemna i dalej ani rusz....
albo znowu cos zle robie : /
10 kwi 19:09
p o m o c y: tzn. delta nie ujemna , tylko jakas po przecinku, nie calkowita.
10 kwi 19:12
Coma13: w 3 jestem prawie pewien ze zapomniałeś/zapomniałaś podstawić r= −2 (słownie minus)
sprawdz to...
10 kwi 19:12
Coma13: tzn pierwiastek z delty nie musi być całkowity.... bo może się okazać ze panowie
pracowali 10 dni 4 godziny 6minut i 34 sekundy....(Na przykład) musisz zaokrąglić
10 kwi 19:13
Coma13: dobra rozwiązujemy układ równń
XZ = 362
X + Z = 78 ⇒ X=78−Z
(78−Z)Z = 362 =
−Z2 + 78Z = 362 −−−−−−−−−−to już jest równanie kwadratowe...
10 kwi 19:15
p o m o c y: dobra zaokraglilam do 73 , bo wyszlo 72,6.... , i wyszlo x1= 12,25 i x2=48,75
10 kwi 19:16
Coma13: no to masz dobre wyniki...tylko bardziej zaokrąglone niz moje...
10 kwi 19:17
Coma13: czyli wiesz...panowie pracowali 13 dni lub 49 dni.... tylko musisz sprawdzić czy te
odpowiedzi sa dobre....tzn podstawić do wzoru na ciąg
10 kwi 19:18
p o m o c y: i ktory z nich jest tym prawidlowym? bo najczesniej wychodza dwa wyniki i w jednym jest
minus czyli wiadomo z gory ze odpada ,a tu? jezeli dwa sa dodatnie?
10 kwi 19:19
p o m o c y: aha...
10 kwi 19:20
Coma13: ilość położonych kafelków musi być większa od 0 no chyba że zdzierali podłogę..?
10 kwi 19:23
p o m o c y: x1= 12,25 to jest prawidlowe.
10 kwi 19:23
Coma13: no tylko w odpowiedzi piszesz... "pracowali 13 dni" wiesz dlaczego..
10 kwi 19:23