231
franciszek: Bardzo trudne zadanie (Funkcje wymierne)
Przejazd łódką 20 km w dół rzeki i z powrotem trwał 7 godz. Równocześnie z łódką z tego samego
miejsca wypłynęła tratwa, którą spotkano w drodze powrotnej w odległości 12 km od miejsca
wyruszenia. Oblicz prędkość wody.
MOJE PYTANIE: Czy jest inny sposób niż ten poniżej na rozwiązanie tego zadania?
I rozwiązanie:
Mamy następujące niewiadome:
v − prędkość własna łódki
x − prędkość prądu rzeki
t − czas podróży łódki w górę rzeki
7−t − czas podróży łódki w dół rzeki
I mamy następujące równania:
* gdy łódka jechała w dół rzeki, to robiła to z prędkością v+x i zrobiła to w czasie 7−t,
czyli:
20km = (7−t) * (v+x)
* gdy łódka jechała w górę rzeki, to robiła to z prędkością v−x i zrobiłą to w czasie t, czyli:
20km = t * (v−x)
* ponadto tratwa pokonała 12km, w czasie, w którym łódka pokonała całą drogę w dół rzeki (7−t)
oraz pokonała 8km w górę, czyli w górę łódka pokonała 8/20 = 2/5 całej drogi, zatem zajęło jej
to 2/5 * t czasu, czyli ostatecznie tratwa do momentu spotkania jechała (7−t) + 2/5 * t czasu,
czyli:
12km = (7 − t + 2/5 t) * x
Mamy układ równań:
20km = (7−t) * (v+x)
20km = t * (v−x)
12km = (7 − t + 2/5 t) * x
20 = 7v − tv + 7x − tx
20 = tv − tx
12 = 7x − tx + 2/5 tx | * 5
20 = 7v − tv + 7x − tx |*3
20 = tv − tx |*3
60 = 35x − 5tx + 2tx
60 = 21v − 3tv + 21x − 3tx
60 = 3tv − 3tx
60 = 35x − 3tx
60 + 3tx = 21v − 3tv + 21x
60 + 3tx = 3tv
60 + 3tx = 35x
Ponieważ lewe strony wszyskich równań są równa, zatem mamy:
3tv = 35x
Zamiast 3tv do pierwszego równania wstawiamy 35x
60 + 3tx = 21v − 35x + 21x
60 + 3tx = 3tv
60 + 3tx = 35x
60 + 3tx = 21v − 14x
60 + 3tx = 3tv
60 + 3tx = 35x
podobnie, porównując prawe strony pierwszego i trzeciego dostajemy:
21v − 14x = 35x
21v = 49x
3v = 7x
Skąd wychodzi, że x = 3/7 v
Wróćmy teraz do pierwszy 2 równań (z samej góry)
20km = (7−t) * (v+x)
20km = t * (v−x)
wstawmy x = 3/7 v
20 = (7−t) * (v + 3/7 v)
20 = t * (v − 3/7 v)
20 = (7−t) * 10/7 * v | *7/10
20 = t * 4/7 * v | *7/4
14 = (7−t) v = 7v − tv
35 = tv
14 = 7v − tv = 7v − 35
czyli 7v = 14 + 35 = 49
v = 49 / 7 = 7
Czyli x = 3/7 * v = 3/7 * 7 = 3 km/h
Odpowiedź: prędkość prądu rzeki to 3km/h
19 mar 19:12
Saizou : "Przejazd łódką 20 km w dół rzeki" Jest nie możliwy :

po wodzie się płynie
19 mar 19:15
franciszek: Saizou za trudne dla ciebie?
19 mar 19:17
Trivial: widocznie amfibia.
19 mar 19:17
franciszek: tak pisze w zbiorze zadań

"Przejazd"
19 mar 19:19
elpe: jest napisane
19 mar 19:21
19 mar 19:26