Strasznie pilne! Proszę pomóżcie
mada: To są dwa zadanka

pierwsze: Wykaż, że jeśli w trójkącie ABC poprowadzimy z wierzchołka C dwusieczną i wysokość,
to miara kąta między nimi równa się 1/2|∡CAB − ∡CBA|.
drugie:W trójkącie prostokątnym jeden z kątów ostrych ma miarę α. Z wierzchołka kąta prostego
poprowadzono dwusieczną i wysokość. Wyznacz miarę kąta zawartego między nimi.
19 mar 19:11
Mila:

y=δ+β jako kąt zewnętrzny ΔCEB
x+y=90
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
y=90− |
| α− |
| β+β=90− |
| α+ |
| β |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
cnw
19 mar 22:02
mada: Dzięki bardzo
20 mar 20:34
Mila:
20 mar 20:38
mada: jakbyś mogła mi pomóc jeszcze w jednym zadaniu mam go na jutro więc pilne
podam treść jakby co Wierzchołek P trójkąta równobocznego APB jest punktem wewnętrznym kwadratu
ABCD. Oblicz miary kątów ∡BPC, ∡CPD i ∡DPA. W ogóle tego nie rozumiem jakbyś mi to
wytłumaczyła to bym była bardzo wdzięczna
20 mar 21:37
Mila: Na boku kwadratu AB budujesz (do środka ) Δrównoboczny o boku AB. Wierzchołek P jest w środku
kwadratu.
Kąt ∡ =300
ΔCBP jest równoramienny (ramiona a)
∡CPB=(180−30):2
zrób sobie rysunek to zobaczysz.
jak nie zrozumiesz to narysuję.
20 mar 22:15
mada: aha spróbuje
20 mar 22:17
mada: dzięki, w sumie to do tego że ∡PBC ma 30
0to wiedziałam ale później nie zauważyłam tego że to
jest Δrównoramienny

dzięki wielkie
20 mar 22:22
Mila: 
Miło mi.
20 mar 22:23
mada: jeszcze raz dziękuję
20 mar 22:25