rachunek prawdopodobieństwa
Kajusia: Mam problem z tym zadaniem, będę wdzięczna za pomoc.
Ze zbioru kolejnych liczb naturalnych od 1 do 2n wybrano w sposób losowy trzy liczby.
Oblicz prawdopodobieństwo tego, że ich suma jest liczbą parzystą.
10 kwi 17:42
Kajusia: Nie wie nikt jak to zrobić? Proszę o pomoc
10 kwi 18:31
Coma13: zbiór zaczyna się liczbą nieparzysta a kończy parzystą więc jest tyle samo parzystych co
nieparzystych..wiec jest równie prawdopodobne żeby wybrać parzystą co nieparzysta...
P−parzysta N−nieparzysta
P(P) = P(N) =1/2tzn nie chce mi się całego rozpisywać...ale
A={P,P,P} ORAZ {P,N,N}
10 kwi 18:46
Coma13: i teraz pytanie jak wybierano... wszystkie 3 na raz czy pojedynczo, z zwracaniem czy bez
zwracania..?
10 kwi 18:47
Kajusia: raczej bez zwracania
10 kwi 18:48
Coma13: ale na razie się zgadzasz ze mna?i wiesz co i dlaczego..?
10 kwi 18:51
Kajusia: tak, wiem
10 kwi 18:54
Coma13: i możesz napisać że A' = {P,P,N} oraz {N,N,N}
istnieje tyle samo możliwości w A co w A' (moce zbiorów są równe)
Więc P(A) = P(A')
oraz P(A) + P(A') = 1
masz taki mini układ równań
10 kwi 18:54
Coma13: teraz podasz mi wynik

ja idę po jakieś jadło
10 kwi 18:55
Coma13: P(A) − P(A') = 0
P(A) + P(A') = 1 dodajemy stronami
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
2P(A) = 1
P(A) = 1/2
bo widzę że nie masz
10 kwi 19:08
Kajusia: o dziękuję, i to wszystko?
10 kwi 19:12
Coma13: no tak...tzn musisz wiedziec ze tutaj założyliśmy ze kolejnośc nie jest ważna czyli
{P,N,N} to jest to samo co {N,N,P} i {N,P,N} ale nie zmienia to wyniku
10 kwi 19:16