matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Dany jest kwadrat ABCD ...
Gosia:
Dany jest kwadrat ABCD , gdzie A= −3,0 B=0,−3 C=3,0. Wyznacz współrzędne wierzchołka D i oblicz pole i obwód tego kwadratu.
19 mar 18:40
Gustlik:
Najlepiej z wektorów: A= (−3,0 ) B=(0,−3 ) C=(3,0) D=(x, y) AB
→
=[0−(−3), −3−0]=[3, −3] DC=
→
[3−x, 0−y]=[3−x, −y]=AB
→
=[3, −3] 3−x=3, −y=−3 x=0, y=3 D=(0, 3) Długość boku: |AB
→
|=
√
3
2
+(−3)
2
=
√
9+9
=
√
2*9
=3
√
2
Obw=4*3
√
2
=12
√
2
Pole = |AB
→
|
2
=(3
√
2
)
2
=18
20 mar 01:00
Gosia:
dzięki
20 mar 12:21