Oblicz maksymalną wartość funkcji
Ziomek: Oblicz maksymalną wartość funkcji f(x)=x3+x2−x+1 w przedziale [−2,1/2]. Jestem zielony z
tego...
19 mar 18:27
Ziomek: Pomoże ktoś?
19 mar 18:38
jan: Oj stare lata Ale z pochdonych powinno wyjsc latwo

f`(x)=3x
2+2x−1
Funkcja ma ekstrema o ile pamietam gdy f`(x)=0 liczysz pierwiastki rownania kwadratowego i dla
tych pierwiastkow winno byc.
19 mar 18:42
Ziomek: pochodnych?
19 mar 18:45
Ziomek: a jak obliczę tę deltę po rozbiciu tego równania na kwadratowe, to co wtedy podstawiam?
19 mar 18:45
jan: a nie mieliscie jeszcze pochodnych?
19 mar 18:46
Ziomek: nie wiem, nie przypominam sobie przynajmniej
19 mar 18:47
Ziomek: a tymi pochodnymi to łatwiej jest?
19 mar 18:47
jan: No wychodzi Ci x1=−1 i x2=1/3
I dla tych x powinny być maksymalne wartości juz nie bardzo to pamietam nie miałem styczności
dawno ale tak mi się wydaje
19 mar 18:48
Ziomek: Δ=16 √Δ=4
19 mar 18:49
Ziomek: Dzięki za pomoc, ale chyba nie wyjdzie bo skąd wiadomo że w tym przedziale akurat a nie
innym... a jak doszedłeś do tego 3x2+2x−1?
19 mar 18:53
jan: No własnie nie pamietam jak to z tymi przedziałami. A jak wzory na sume pochodnych funkcji
19 mar 18:56
Ziomek: nic trudno zostawie tak narazie, może wena z czasie przyjdzie
19 mar 19:01
Ziomek: Dalej nie wiem, jak to zrobić, powyższe rozwiązania są błędne... pomoże ktoś?
20 mar 15:32
Tragos: Ziomek, a jaki poziom? studia?
20 mar 15:36
Ziomek: | | 1 | |
za iksy mam podstawić −2 a za f(x) czyli y |
| ? tak będzie dobrze robione   |
| | 2 | |
20 mar 15:37
Ziomek: tak II semestr matma
20 mar 15:38
Tragos: f(x) = x
3 + x
2 − x + 1
obliczam pierwszą pochodną
f'(x) = 3x
2 + 2x − 1
przyrównuje do zero
f'(x) = 0
3x
2 + 2x − 1 = 0
teraz rozwiązuję równanie kwadratowe
Δ = 2
2 − 4*3(−1) = 4 + 12 = 16
√Δ = 4
i to są miejsca podejrzane o ekstremum lokalne (oba należą do podanego w treści przedziału)
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
w x = −1 będzie maksimum lokalne, bo znak pochodnej zmienia się z plusa na minus
czyli tam będzie największa wartość
f(−1) = 2
−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 1 | |
w x = |
| będzie minimum lokalne, bo znak pochodnej zmienia się z minus na plus, tam będzie |
| | 3 | |
najmniejsza wartość
20 mar 15:42
Ziomek: Rzeczywiście oba są w przedziale. Czyli do tego momentu było dobrze, a wytłumaczysz mi jeszcze
proszę skąd wiemy to:
" znak pochodnej zmienia się z plusa na minus
czyli tam będzie największa wartość " ?
20 mar 15:47
Tragos:

można narysować sobie przybliżony wykres pierwszej pochodnej
| | 1 | |
(bez tego nawet licząc f(−1) i f( |
| ) zobaczyłbyś gdzie jest wartość większa) |
| | 3 | |
20 mar 15:53
Ziomek: też pytam...ech. dzięki wielkie
20 mar 15:58
20 mar 16:01
Tragos: tak
20 mar 16:05