matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
hoon:
Dane są 2 wyrazy ciągu geometrycznego a
1
=2 i a
5
=162. Znajdź ten ciąg i oblicz S
35
.
19 mar 18:26
M:
9 lut 22:05
Jolanta:
a
n
=a
1
*q
n−1
a
5
=a
1
*q
4
a
5
q
4
=
{162}{2}=81
a
1
q=3
1−q
n
S
n
=a
1
*
1−q
1−3
35
1−3
35
S
35
=2*
=
1−35
−17
9 lut 23:22