Prawdopodobieństwo
Aro: Na półce jest n książek, w tym 7 o tematyce historycznej. Ile co najwyżej musi być
książek na półce, aby prawdopodobieństwo przypadkowego wybrania dwóch książek o tematyce
historycznej było większe od 0,2 ? Bardzo proszę o pomoc w tym zadaniu
10 kwi 17:37
Aro: wie ktoś może jak zrobić to zadanie?
10 kwi 19:12
Coma13: ja pisze
10 kwi 21:02
Coma13: A = C27
Ω = C2n
Kombinacją to liczę zakładając ze kolejność losowania nie jest ważna.
__7!___
2 * 5! 7! 2 * (n−2)!
P = −−−−−−−− =−−−−−− * −−−−−−−−−−−
__n!___ 2 * 5! n!
2 * (n−1)!
6 * 7
P = −−−−−−− > 0,2
(n−1)n
n2 − n < 42/0,2 n2−n<210
n2 − n − 210 <0
Δ = 1 + 840 = 841 √Δ=29
n1=15 n2<0 więc nie należy do dziedziny (ilość książek)
10 kwi 21:12