α jest kątem ostrym i tgα=2. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometryczn
olga: α jest kątem ostrym i tgα=2. Oblicz wartości pozostałych funkcji trygonometrycznych tego kąta.
19 mar 18:22
olga: prosze o pomoc!
19 mar 18:38
Yorgoos: proporcje.....
oblicz np sinα....
i podstaw to wyrażenie do 1 trygonometrycznej....
19 mar 18:41
19 mar 18:43
Yorgoos: sinα=2cosα
a teraz jedyneczka:
(2cosα)
2 + cos
2α=1
4cos
2α+cos
2α=1
5cos
2α=1
sinα= 2 cosα...podstawiasz... i koniec....
tgα=sinα/cosα ...podstawiasz ułamki...i koniec
19 mar 18:45