Logarytmy.
Basiek: Bry

Coś jakby logarytmy ....
"W prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
współrzędne spełniają warunki:
| | x+3 | |
|
| =logx+2(y+2) i y2≤36 |
| | log2(x+2) | |
oczywiście drugi warunek: y∊<−6,6>
Z pierwszego wypisywałam warunki:
x+2>0 => x>−2
x+2≠1=> x≠−1
y+2>0 ⇒y>−2
Przy czym odpowiedź, która jest rysunkiem, chyba nawet założeniom moim przeczy

Czy mogę
prosić o jakąkolwiek pomoc?
19 mar 18:17
Tragos: póki co jest ok,
ofc dochodzi log2(x+2) ≠ 0 ⇒ x ≠ −1 (ale to już masz)
19 mar 18:22
Basiek: Cześć
Tragos 
doszłam jeszcze do:
(x+3)*log
x+22=log
x+2(y+2)
I mogiła

Jakaś podpowiedź?
19 mar 18:25
Tragos: hej

x + 3 = log
2(x+2) * log
x+2(y + 2)
| | log2(y+2) | |
x + 3 = log2(x+2) * |
| |
| | log2(x+2) | |
19 mar 18:26
Basiek: czyli... x+3=log
x+2y
z def. log. byłoby (x+2)
x+3=y
Tak?
I ten... mam podstawiać i punkcikami?
19 mar 18:31
Aga1: Wszystko zamieniłam na logarytm przy podstawie 2
x+3=log
22
x+3
| | log2(y+2) | |
logx+2(y+2)= |
| |
| | log2(x+2) | |
19 mar 18:34
Tragos: log2(x+2) się skróci
x + 3 = log2(y+2)
z def.
2x+3 = y + 2
y = 2x+3 − 2
19 mar 18:36
Aga1: I mi wyszło y=2x+3−2
19 mar 18:36
Basiek: Prawda

Dziękuję, na siłę chciałam zostać przy (x+2) jako podstawie logarytmu...
Ale teraz okej, po zmianie na 2−jkę wychodzi okej.

Takie pytanie: są do tego jakieś
specjalne założenia?
19 mar 18:42
Tragos: do tego specjalnych nie ma, tylko te co na początku
teraz trzeba narysować coś takiego:
{ y = 2x+3 − 2
{ x ∊ (−2, −1) u (−1, +∞)
{ y ∊ (−2, 6>
19 mar 18:47
Basiek: Przedziały narysowałam bezpośrednio na układzie współrzędnych, co pewnie nie powinno być
błędem. I wyszło. (Cud!) Logarytmy zawsze będą moją piętą Achillesa

Dziękuję

Zaczęłam się uczyć dziś

Pierwszy arkusz z głowy−Teraz angielski. Pewnie przyjdę potem, jak
już otworzę... Aksjomat

Jeszcze raz wielkie wielkie dzięki!
19 mar 18:49