Długość boku równoległego jest 3 razy większa od wysokości opuszczonej na ten bo
olga: Długość boku równoległego jest 3 razy większa od wysokości opuszczonej na ten bok. Wyznacz
długości boków tego równoległoboku wiedząc że jego pole jest równe 10 i sinα=34 gdzie α
jest kątem ostrym równoległoboku.
19 mar 18:16
olga: prosze o pomoc!
19 mar 18:37
dero2005:

S = 10
a = 3h
sinα =
34
S = a*b*sinα = 3h*b*
34 = 10
| | √30 | |
S = a*h = 3h2 = 10 → h = |
|
|
| | 3 | |
wstaw h do pierwszego wzoru, oblicz b, potem oblicz a
19 mar 19:00