Wykaż że dla kąta ostrego x prawdziwa jest tożsamość sin x−cos x sin2x=cos3x
olga: Wykaż że dla kąta ostrego x prawdziwa jest tożsamość sin x−cos x sin2x=cos3x
19 mar 18:13
Tragos: sinx − cosxsin2x = cos3x
sinx = cos3x + cosxsin2x
sinx = cosx(cos2x + sin2x)
sinx = cosx
a to nie jest prawdziwe, dla każdego x ∊ (00, 900)
przepisz dokładnie zadanie!
19 mar 18:17
olga: dziękuję!
19 mar 18:20
Yorgoos: chyba chodzi o tożsamość:
cosx − cosx sin2x = cos3x
19 mar 18:24
Yorgoos: cosx( 1 − sin2x) = cosx cos2x = cos3x
19 mar 18:25
Yorgoos: cosx( 1 − sin2x) = cosx cos2x = cos3x
19 mar 18:25