matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
A coś takiego ?
Paulina:
(tgα + 1/tgα)
2
I mamy uproscic wyrazenie tak aby wystepowal w nim jedynie cos.
19 mar 18:12
Aga1:
1
=ctgx
tgx
sin
2
x
cos
2
x
(tgx+ctx)
2
=tg
2
x+ctg
2
x+2tgxctgx=
+
+2=
cos
2
x
sin
2
x
sin
4
x+cos
4
x
+2=
(sinxcosx)
2
(sin
2
x+cos
2
x)
2
−2sin
2
xcosx
2
+2=
(sinxcosx)
2
1−2(sinxcosx)
2
+2(sinxcox)
2
=
cos
2
x(1−cos
2
x)
1
cos
2
x(1−cos
2
x)
Mam nadzieję, że nie dobrze.
19 mar 18:25
Yorgoos:
dobrze....ale długi pomysł..
19 mar 18:27