pomocy
Gosia: Dany jest trójkąt równoboczny ABC ,gdzie A=0,0 B=0,4. wyznacz współrzędne wierzchołka C i
oblicz pole tego trójkąta. Dziękuję z góry za podpowiedz
19 mar 17:43
iksde: geom.analit. wzory podstawić ew. rys i zadanie gotowe
19 mar 17:52
Gosia: a może coś bardziej szczegółowo pomożesz?
19 mar 17:55
iksde:

A(0,0) x=0 y=0
B(0,4) x=0 y=4
Wzór na na długość odcinka znasz? liczysz 1 odcinek, jest to tr. równoboczny więc boki ma równe
|AB|=BC|=|AC|
19 mar 18:04
19 mar 18:06
Gosia: czyli jak dobrze rozumiem to będzie
d=(Xb−Xa)do kwadratu +(Yb−Ya) do kwadratu i wszystko pod pierwiastkiem .
a wierzchołek C jak ?
19 mar 18:18
Gosia: czyli dobrze rozumiem he
19 mar 18:19
Gosia: a wierzchołek C jak obliczyć ?
19 mar 18:38