granice ciągów
studentka: Proszę o całe rozwiązanie następującego zadania:
Oblicz granicę ciągu:
19 mar 17:41
Artur z miasta Neptuna:
b) z tw. o trzech ciągach
c) tak samo ... tw o trzech ciągach
19 mar 17:42
studentka: A mógłbyś jaśniej?
19 mar 17:48
studentka: kto się zna na rozszerzonej matmie?
19 mar 18:05
studentka: please mam jutro ćwiczenia z matematyki...
19 mar 18:20
Krzysiek: a zobaczyłaś co 'mówi' tw. o trzech ciągach?
w b) w sumie można też skorzystać z tw. o ciągu ograniczonym i zbieżnym do zera
19 mar 18:26
studentka: widziałam, ale nie wiem jak to zastosować...
19 mar 18:28
studentka: a mógłbyś chociaż zacząć któryś przykład nie wiem kompletnie co z tym n zrobić...
19 mar 18:37
Krzysiek: −1≤(−1)n ≤1
19 mar 18:38
Studentka: to tak, ale jak wyłączę to n, zostawiam to tak i tylko piszę tak jakby założenie dla 2
przypadków dla parzystego i nieparzystego?
19 mar 18:40
studentka: Ktoś zna granice ciągów i rozwiąże mi to?
19 mar 18:54
studentka: NIKT?!
19 mar 19:13
paulina: a n dąży do?
tego nie podałaś
19 mar 21:16
studentka: do nieskończoności
20 mar 08:30
Artur z miasta Neptuna:
granicę znam ... ale nie rozwiążę droga studentko −−− musisz się tego nauczyć
inaczej koła nie zdasz / egzaminu nie zdasz −−− więc wylecisz z uczelni
20 mar 08:34
Artur z miasta Neptuna:
granicę znam ... ale nie rozwiążę droga studentko −−− musisz się tego nauczyć
inaczej koła nie zdasz / egzaminu nie zdasz −−− więc wylecisz z uczelni
20 mar 08:35
Artur z miasta Neptuna:
granicę znam ... ale nie rozwiążę droga studentko −−− musisz się tego nauczyć
inaczej koła nie zdasz / egzaminu nie zdasz −−− więc wylecisz z uczelni
20 mar 08:35
studentka: Jak mam się nauczyć, jak nigdzie nie mogę znaleźć rozwiązania
20 mar 08:38
Artur z miasta Neptuna:
a)
tw. o trzech ciągach .... jeżeli a
n ≤ b
n ≤ c
n oraz lim a
n = lim c
n = k ... to lim b
n = k
| −1 | | (−1)n | | 1 | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| 2n−1 | | 2n−1 | | 2n−1 | |
wykorzystaj powyższe twierdzenie
analogicznie (b)
20 mar 08:40
studentka: poprawka komis warunek zostaje.
20 mar 08:44
Artur z miasta Neptuna:
zależy ile pkt ECTS ma matma na Twoim kierunku i jaki maksymalny dług możesz mieć
20 mar 08:52
studentka: Kto pomoże i rozpisze te dwa przykłady jak należy, bo z tych nie da się zrozumieć
21 mar 15:35
Artur z miasta Neptuna:
to co rozpisałem 20marc 08:40 to już wszystko co masz zrobić
jeszcze tylko wylicz granicę ze skrajnych wyrażeń i zastosuj tw. 3 ciągów by wyliczyć granice
środkowego wyrażenia
21 mar 15:37
Mila: ciąg ograniczony i ciąg dążący do zera
b) rozpisać i
→2
21 mar 15:48
studentka: to co rozpisałeś o 8:40 to miałam, właśnie nie wiem co dalej się robi o to mi chodziło, wg
twierdzenia zapisać umiałam zapisać........
21 mar 16:17
Mila: | 2n | | (−1)n | | 1 | |
| + |
| =2+(−1)n* |
| →2 |
| n | | n | | n | |
21 mar 16:22
Mila: Zobacz twierdzenia z wykładów.!
21 mar 16:23
studentka: Mila, w tym 2. przykładzie chodzi mi o coś takiego, jak np.
Czy tak zrobione jest dobrze:
| | lim | | 4 | | 1+0 | | 1 | |
e) |
| √n2+4/ 3n−4 = n(√1+ |
| ) / n(3−U{2/n})= |
| = |
| |
| | n→∞ | | n | | 3−0 | | 3 | |
21 mar 16:27
studentka: tam ma być 3n−2 nie 3n−4
21 mar 16:28
studentka: a przed tym 1+0 jest:
21 mar 16:30
studentka: dzięki za wytłumaczenie tego 1 przykładu, pisałam + zamiast razy 0 i dlatego nie wiedziałam co
zrobić z tym bo dalej mi zostawało (−1)n
21 mar 16:35
studentka: | 1 | |
| =0 ? z jakiego twierdzenia, wzoru ? |
| 2n−1 | |
21 mar 16:38
studentka: chyba że (−1)n = 0 ale to raczej nie będzie 0
21 mar 16:39
Basia:
licznik stały; mianownik dąży do ±∞ ⇒ ułamek dąży do 0
21 mar 16:40
studentka: czyli że zawsze jak w mianowniku będzie taka postać 2n−1 to będzie 0?
21 mar 16:41
Basia:
jeżeli w liczniku będzie liczba stała to tak
21 mar 16:43
studentka: liczba stała, czyli?
21 mar 16:49
studentka: bez enów?
21 mar 16:49
studentka: a to z 16:27 dobrze zrobiłam?
21 mar 16:50
Basia: jeżeli coś jest stałe, to znaczy, że nie może się zmieniać
n może się zmieniać
21 mar 16:51
studentka: czy bez enów
21 mar 16:52
Basia:
16:27
poza tym dobrze, bo to akurat tutaj nic nie zmienia
21 mar 16:53
21 mar 16:54