matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Proszę o pomoc
aniołek:
Rozwiąż nierówność wielomiany
8−x
3
a)
>0
5x
2
−7x+2
x−1
b)
< lub równe 2 dopisałam słowie równe bo nie wiem jak to napisać
x+2
3
1
c)
<
x+2
x+6
19 mar 17:32
danoel:
a) Założenia: 5x
2
−7x+2≠0 Δ=49−40=9
√
Δ
=3 x
1
=
2
5
x
2
=1 x różne od 1 i
2
5
8−x
3
>0
5x
2
−7x+2
(8−x
3
)(5x
2
−7x+2)>0 (x−2)(x−1)(x−
2
5
)>0 Rysujemy to sobie i wychodzi że x∊(−
∞
;
2
5
)u(1;2)
19 mar 18:20
aniołek:
19 mar 20:47