..
tomaszek: Obwód rombu wynosi 20cm,a krótsza przekątna ma 6cm.oblicz wysokość i pole rombu.
10 kwi 17:24
tim:

Mamy trójkąt prostokątny, z którego obliczamy długość połowy drugiej przekątnej.
| | d1 * d2 | |
Liczymy pole rombu |
| |
| | 2 | |
Podstawiamy pole do drugiego wzoru:
P = a * h
Obliczamy h.
10 kwi 17:27
tomaszek: aha to spróbuje zrobić i ci napisze
10 kwi 17:32
tomaszek: 32+x2=25
x=4 d2=4
10 kwi 17:33
tomaszek: p rombu=24cm2

?
10 kwi 17:34
tim: x = połowa przekątnej dopiero!, czyli d2 = 8, ale pole się zgadza
10 kwi 17:35
tomaszek: no ja wiem ale obliczyłem na kartce bo mi sie przepisywac niechciało
10 kwi 17:38
tomaszek: 24cm=a*h
10 kwi 17:38
tomaszek: i pomnożyć przez h czy przez a
10 kwi 17:39
tim: 24 = a * h
h = 24/a
10 kwi 17:39
tomaszek: a ma 4
10 kwi 17:42
tim: a, jest to bok rombu
10 kwi 17:43
tomaszek: to ile ma a
10 kwi 17:44
tim: Masz podane w zadaniu i na rysunku.
10 kwi 17:44
tomaszek: aha sory 5
10 kwi 17:46
tomaszek: h = 24/a a tu trzeba podzielić
10 kwi 18:11
tomaszek: czy odjąc
10 kwi 18:11
tim: H = 24/5
10 kwi 18:11
tomaszek: aha bo nie byłem pewny bo przeniosłem na drugą strone ze zmienionym znakiem i mi wyszło
19
10 kwi 18:12
tomaszek: ej a h to nie jest przekątna czyli 8
10 kwi 18:13