Trygonometria
Filip: Rozwiąż równanie:
a) sin3x+sinx=0
b)2cos3x − cosx=0
19 mar 17:30
Artur z miasta Neptuna:
a) sinx (sin2x +1) = 0
czyli sinx = 0 lub sin2x = −1
czyli x= kπ lub sprzeczne
czyli x = kπ
b) ... analogicznie
19 mar 17:31
Tragos: a) sinx(sin2x + 1) = 0
sinx = 0 lub sin2x + 1 = 0
sinx = 0 lub sin2x = −1
x = kπ, ∊ C tutaj brak rozwiązań
odp. x = kπ, ∊ C
19 mar 17:32
Filip: Robiąc analogicznie przykład b) wyszło mi:
2cos
3x − cosx=0
cosx(2cos
2x−1)=0
cosx=0 ∨ 2cos
2x=1
x=
π2+2kπ ∨ cosx=
√22
x=
π2+2kπ ∨ x=
π4+2kπ ∨ x=
34π+2kπ
A w odpowiedziach mam:
x=
π2 + kπ ∨ x=
π4+
kπ2 i czemu tak?
19 mar 18:11
Filip: Bardzo proszę o pomoc!
19 mar 20:59
Mila: cosx =0
| | π | |
x= |
| +kπ spójrz na wykres |
| | 2 | |
| | √2 | |
zgubiłeś przypadek ; cosx=− |
| |
| | 2 | |
zaznacz na osi i będzie Ci się wszystko zgadzalo
19 mar 21:16
Filip: Czyli moja odpowiedź z uwzględnieniem: cos=−√22 też jest dobra tylko jest dłuższa w
zapisie, tak?
19 mar 21:42
Artur z miasta Neptuna:
tak też będzie dobra
tylko będzie dłuższa w zapisie
19 mar 21:43
Filip: w takim razie jak skracać ten zapis, żeby wychodził mi tak jak w odpowiedziach?
19 mar 21:46
Mila: Zaznaczyć na osi i zobaczyć jak "układają" się pierwiastki.
19 mar 22:28