| 4sin2x + 5cos2x | 4(sin2x+cos2x) + cos2x | ||
= | = | ||
| sinxcosx | sinxcosx |
| 4 + cos2x | 4 | cos2x | ||||
= | = | + | = | |||
| sinxcosx | sinxcosx | sinxcosx |
| 8 | cosx | 8 | ||||
= | + | = | + ctg x | |||
| 2sinxcosx | sinx | sin(2x) |
Kąt α jest kątem ostrym oraz tg =3 . Nie wyznczajac wartosc sin α i cosα
oblicz wartos wyrazenia
| 4sin2x + 5cos2x | sin2x | cos2x | |||
= 4 | + 5 | = | |||
| sinxcosx | sinxcosx | sinxcosx |
| sinx | cosx | 1 | 5 | |||||
= 4 | + 5 | = 4tgx + 5ctgx = 4tgx + 5 | = 4*3 + | = ... | ||||
| cosx | sinx | tgx | 3 |