Jak się do tego zabrać???
Wydi: Udowodnij wzór na sumę n początkowych wyrazów ciągu arytmetycznego.
10 kwi 17:14
Eta:
Witam!
Zasada indukcji.
1/ dla n= S1 =a1 +a12*1
to:S1= a1 −−− zachodzi
założenie indukcyjne:
dla n= k Sk= a1 +ak2*k
teza indukcyjna:
dla n = k+1 Sk+1 = a1 +ak+12*(k+1)
Dowód indukcyjny:
Sk+1 = a1 + a2 + .... + ak +ak+1
= Sk +ak+1 =a1 +ak2*k +ak+1=
=a1*k +ak*k +2ak+12= a1*k +a1 − a1 +ak*k+ak+1 +ak+12=
=a1(k+1) +ak*k +(ak+1 − a1) +ak+12=
=a1(k+1)+ak*k + (ak+r)*k+ak+12=
=a1(k+1) +(ak+r)*k +ak+12= a1(k+1) +ak+1*k +ak+12=
=a1(k+1) +(ak+1(k+1)2 = (k+1)(a1 +ak+1)2=
= (a1 +ak+1)(k+1)2
zatem wzór jest prawdziwy dla n= k+1 więc jest prawdziwy i dla n≥1
c.b.d.o
11 kwi 00:27
Wydi: dziękuje
11 kwi 11:18