geometria analityczna
Marta: 1)Wyznacz równanie prostej k przechodzącej przez punkt A = (−10, 3), prostopadłej do prostej l
o równaniu: 3x− 4y− 5=0
2)Wyznacz równanie prostej k przechodzącej przez punkt A = (8, −5), równoległej do prostej l o
równaniu: 4x− 5 y=0
19 mar 17:11
ktoś: musisz wiedzieć że wspołczynnik a przy
równoległej jest taki sam
a przy prostopadłej jest odwrotny
czyli w 1 zad. będzie 1/3x
a w 2zad. będzie 4x i pkt podstawiasz za x=−10 za y=3 i wyliczasz
https://matematykaszkolna.pl/strona/42.html
19 mar 17:13
dero2005:
3x − 4y − 5 = 0
4y = 3x − 5
a
1*a = −1 → warunek prostopadłości
a
1 =
y
1 = a
1( x − x
A) + y
A = dokończ
19 mar 17:17
Aga1: 1)4x+3y+c=0
4*(−10)+3*3+c=0
c=31
b)4x−5y+c=0
−40−15+c=0
c=55
19 mar 17:18